Hoogsensitieve kinderen

Wist je dat er in iedere schoolklas van 20 kinderen ongeveer 4 hoogsensitieve kinderen zitten? Hoogsensitiviteit (HSP) betekent gevoelig zijn voor prikkels (horen/zien/ruiken/voelen & proeven) en deze prikkels intens verwerken. Het is geen stoornis maar een persoonlijkheidskenmerk dat bij 15 tot 20% van alle mensen voorkomt. Ook bij jouw kind? Het kan een verklaring zijn van onbegrepen gedrag en klachten...

Wat is hoogsensitiviteit (HSP)? 

Hoogsensitiviteit (HSP) werd in 1997 bekend door de Amerikaanse psychologe Dr. Elaine N. Aron. HSP gaat verder dan 'gewoon een beetje gevoelig'. Aron deed wetenschappelijk onderzoek naar opvallend zeer gevoelige mensen en schreef er het eerste boek over, dat wereldwijd bekend en herkend werd. HSP betekent: highly sensitive person oftewel 'hoog sensitief persoon'. Soms lijkt HSP een 'hype'. Dat komt doordat er wereldwijd steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar HSP wordt gedaan en daardoor steeds meer mensen zichzelf (eindelijk) herkennen. En erkennen! Je bent niet gek, of overgevoelig, er komen daadwerkelijk (veel) meer prikkels binnen bij jou dan bij niet-hoogsensitieve mensen en je verwerkt ze ook nog eens diepgaand in het brein. Daardoor ervaar je de wereld intenser en anders dan iemand zonder HSP. Een onbewuste of niet erkende hoogsensitieve eigenschap bij een kind of volwassene geeft vaak allerlei problemen en misverstanden. Kom je er zelf niet uit? Blauwe Aap geeft gespecialiseerde begeleiding op maat aan hoogsensitieve kinderen. 

⇒ Overzicht wetenschappelijk onderzoek naar HSP

HSP: een gevoeliger zenuwstelsel

Hoogsensitieve mensen hebben een aantoonbaar gevoeliger zenuwstelstel dat via de zintuigen meer (subtiele) signalen en prikkels opvangt en dus ook moet verwerken. Er vindt daarbij een diepere en intensere informatieverwerking in de hersenen plaats. HSP is dus een aantoonbaar fysiologisch verschil. Zintuiglijke indrukken zoals licht, geluid, honger, verdriet, pijn, gevoelens van zichzelf, en vaak ook van anderen, worden bij deze kinderen zeer intens beleefd. Hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor sfeer en extreem afgestemd op de omgeving. De gevoeligheid speelt op meerdere vlakken door. Fysiek (bijvoorbeeld door allergieën en eczeem), in een emotionele intensiteit (diep en lang geraakt zijn door bijvoorbeeld onrecht of iets naars wat op tv gezien is) en ook mentaal (lang blijven nadenken en doordenken over gebeurtenissen). Bij een derde deel van de kinderen ook fijnstoffelijk via 'het zesde zintuig' (energetisch/spiritueel). Verder zie je vaak een sterk rechtvaardigheidsgevoel, liefde voor de natuur en dieren en een versterkt intuïtief vermogen.

Overprikkeling: heel boos, druk of moe

Gevoeliger voor prikkels zijn en deze diepgaander kunnen verwerken kan een zegen en een vloek tegelijk zijn. Hoogsensitieve kinderen kunnen -net als alle kinderen- ontzettend genieten van bijvoorbeeld sporten, tekenen, muziekmaken, zingen, stoeien, dansen, vriendjes en familie en de natuur. Schoonheid komt directer en diep binnen.

Maar er is natuurlijk ook die andere kant: lawaai, mensenmassa's, groffe energie, stress, geweld enz. En veel indrukken op school in een vaak al overvolle klas. En op openbare plaatsen zoals drukke winkelcentra. Soms kan er 'teveel binnenkomen' in het hoofd. Wat ook allemaal verwerkt moet worden. Een vol hoofd kost veel energie! Een hoogsensitief kind is daardoor sneller overprikkeld en uit balans. Het voelt zich erg moe, geïrriteerd en kan zelfs ziek worden en onbegrepen, hardnekkige fysieke klachten ontwikkelen zoals buikpijn, hoofdpijn of door alle spanningen en prikkels niet goed kunnen slapen. Ook kunnen er gedragsproblemen bij het kind ontstaan, waarbij niet duidelijk is dat er geen stoornis speelt maar hoogsensitiviteit de achterliggende oorzaak is. Het ene kind raakt agressief en boos van de opgestapelde prikkels, het andere kind trekt zich in zichzelf terug. Ook volwassenen kunnen de HSP-eigenschap hebben.

Zonder label lekker in je vel 

Hoogsensitieve mensen krijgen helaas soms te maken met onbegrip, vooroordelen of verkeerde diagnoses zoals autisme en/of AD(H)D. HSP is echter geen ziekte of stoornis maar een persoonlijkheidskenmerk en behoeft dus geen diagnose. Wel is het belangrijk te kijken hoe je het gevoelige kind optimaal kunt opvoeden en begeleiden zodat het al jong met zelfvertrouwen en eigenwaarde in het leven kan staan. Zonder label en met een gevoelige aard! Het speciale HSP coachingstraject kan jou en je kind (vanaf groep 5) daarbij helpen.

Blauwe Aap - Coaching & Training – Spontaan in balans! │Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort │ Tel. 06-28250800 │Openingstijd: woe & vrij 10.00-17.30 uur