Werkwijze

Persoonlijke aandacht

Bij Blauwe Aap staat de vraag van jouw kind (vanaf 8 jaar) centraal. Er is optimale persoonlijke aandacht, waardoor ieder traject maatwerk is.

Oplossingen worden met en door je kind gevonden. En talenten op een speelse manier ontdekt en ingezet. Je kind ervaart dat het zelf oplossingen op problemen kan bedenken en uitvoeren. Het zelfvertrouwen van je kind wordt hierdoor vergroot. Je kind doet een positieve ervaring op bij Blauwe Aap. En maakt zo een nieuwe ontwikkelingstap op sociaal emotioneel niveau.

Nieuwe vaardigheden

Ik zie geen probleem maar een kans voor jouw zoon of dochter om, met een beetje hulp, zichzelf beter te leren kennen en nieuwe vaardigheden te oefenen. En dat doen we samen. Via effectieve en leuke methodieken die jouw kind aanspreken. Ik sluit altijd aan bij de belevingswereld, behoeften en voorkeur van jouw kind. Geen zin om te praten en liever tekenen of bewegen? Prima! Lekker naar buiten de natuur in? Gek op knutselen, iets maken? Mooi, gebruiken we dat als ingang. Met 10 jaar ervaring bij Blauwe Aap kom ik snel tot de kern en kunnen we effectief aan de slag.


Waar kan Blauwe Aap bij helpen?

~ Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid (HSP) of vermoeden hiervan, zowel bij kind als ouder(s)
~ Intense beleving van emoties (bang, boos, verdrietig, sterk meevoelend)
~ Iets ingrijpends meegemaakt hebben zoals een echtscheiding van ouders, een overlijden of pesten 
~ Angstig zijn voor bijvoorbeeld honden, vliegen, een spreekbeurt houden, cito-toets, afzwemmen, slapen, alleen zijn  
~ Duidelijkheid in onbegrepen klachten, je kind zit niet lekker in zijn of haar vel en je weet niet waarom
~ Meer zelfvertrouwen in specifieke situaties
~ Weerbaarheidstraining, zelfvertrouwen en eigenwaarde voor kinderen die gepest worden of dit willen voorkomen (brugklas) 
~ Grenzen leren herkennen en durven aangeven
~ Spiritueel (intuïtief) begaafde kinderen - nuchter en praktisch advies en begeleiding 


Hoe coach ik?

Ik maak vooral gebruik van beweging, lichaamsbewustzijn en verbeeldingskracht (visualisatie). En ook spel, korte gesprekjes, creatieve middelen (tekenen, kleien en schilderen), rollenspel met of zonder de blauwe knuffelapen, kindermindfulness, de helende reis voor kinderen (een soort spannend sprookje), Rots & Water weerbaarheidsoefeningen, talentenspelletjes, kaartspellen, Mind Eye Power Methode en Coaching Kinderbrein & Bewegen. Dit zijn balansoefeningen afgestemd op de breinontwikkeling. 

Intakegesprek en vervolg

Wil je eerst even persoonlijk kennismaken? Dat duurt max. 15 minuten en is kosteloos en vrijblijvend. In dit gesprekje kun je vragen stellen, kijken of er een klik is en welk traject aansluit. Je kunt ook direct een afspraak maken voor een intakegesprek (1 uur). Je ontvangt daarvoor een intake vragenlijst. In het intake gesprek (met ouder en kind) maken we natuurlijk ook eerst kennis en gaan we dieper in op wat er aan de hand is en wat je wilt bereiken. Hierna schrijf ik een korte samenvatting met het coachingsdoel en een indicatie van het aantal coaching sessies. Ik vind het belangrijk dat je kind en jij je veilig en gezien voelt. Ik heb geen oordeel en sta naast jullie. Alles wat je deelt blijft binnen de privacy van de praktijk.  

Ouder en kind

De coaching sessies zijn daarna 1-op-1 met het kind. Als je kind dit prettig vindt, ben je daarbij aanwezig. Dat is belangrijk omdat kinderen veel overnemen van hun ouders (gedragspatronen) en jou spiegelen. Er is in het traject daarom ook altijd minimaal één oudersessie (zonder kind). Jij en je kind horen immers bij elkaar.


Goed om te weten

✓ Bij AD(H)D, ASS, ODD, CD of andere (mogelijke) gedrags- en ontwikkelingsstoornissen is er meer nodig dan coaching. Vraag aan je huisarts om een geschikte zorgverlener voor je kind (kinderpsycholoog, kinderarts enz). Er kan bij Blauwe Aap geen traject gevolgd worden.  
✓ Als je naar Blauwe Aap komt, is het belangrijk dat jouw kind dat ook zelf wil. Opgelegde begeleiding werkt niet omdat je kind zich dan afsluit.
✓ Geen lang traject! Bij Blauwe Aap zijn 5 coachingsessies vaak voldoende.