Werkwijze

Persoonlijke aandacht

Bij Blauwe Aap staat de vraag van jouw kind centraal. Er is optimale persoonlijke aandacht, waardoor ieder traject maatwerk is. Oplossingen worden met en door je kind gevonden. En talenten op een speelse manier ontdekt en ingezet. Het zelfvertrouwen van je kind wordt hierdoor vergroot, want het ervaart dat het zelf oplossingen op problemen kan bedenken en uitvoeren. Je kind doet een positieve, fijne ervaring op bij Blauwe Aap. En maakt zo een nieuwe ontwikkelingstap op sociaal emotioneel niveau.

Nieuwe vaardigheden

Ik zie geen probleem maar een kans voor jouw zoon of dochter om, met een beetje hulp, zichzelf beter te leren kennen en nieuwe vaardigheden te oefenen. En dat doen we samen, via effectieve en leuke methodieken die jouw kind aanspreken! Ik sluit altijd aan bij de belevingswereld en voorkeuren van jouw kind of jongere.

Hoe coach ik?

Ik maak bij Blauwe Aap vooral gebruik van beweging, lichaamsbewustzijn en verbeeldingskracht (visualisatie). En ook (rollen)spel, korte gesprekjes, creatieve middelen (tekenen, kleien en schilderen),  kindermindfulness ('Kikker zit stil'), The Work voor kinderen (negatieve gedachten), de helende reis voor kinderen (een soort spannend sprookje), Rots & Water weerbaarheidsoefeningen, talentenspelletjes, kaartspellen, Mind Eye Power en Coaching Kinderbrein & Bewegen (balansoefeningen en massages afgestemd op de breinontwikkeling).


Wat ik hoor vergeet ik

Wat ik zie onthoud ik

Wat ik doe begrijp ik

- Chinees gezegde

Waar kan Blauwe Aap bij helpen?

~ Omgaan met hoogsensitiviteit overprikkeling (een vol hoofd) en hooggevoeligheid (HSP-kindercoaching): lange voelsprieten!
~ Leren omgaan met (sterke) emoties: boos, bang, blij, bedroefd enz.
~ Iets ingrijpends meegemaakt hebben zoals b.v. een echtscheiding van ouders, een overlijden of gepest zijn, waarbij inzet van een kinderpsycholoog te zwaar of niet nodig is (MEP)
~ Angst voor bijvoorbeeld honden, reizen met het vliegtuig, een spreekbeurt houden, cito-toetsen, afzwemmen, slapen, alleen zijn (MEP)
~ Duidelijkheid in onbegrepen klachten, niet lekker in vel
~ Meer zelfvertrouwen in specifieke situaties
~ Weerbaarheid, zelfvertrouwen en eigenwaarde voor kinderen die gepest worden of dit willen voorkomen (brugklas)
~ Nuchter en praktisch advies en begeleiding bij spiritueel/mediamiek (intuïtief) begaafde kinderen

Wat biedt Blauwe Aap niet?

Blauwe Aap geeft geen therapie, stelt geen diagnoses en is geen jeugdhulpverlening. Jeugdhulpverlening wordt ingeschakeld bij trauma, complexe gezinsproblematiek (vechtscheiding), en/of (mogelijke) gedrags- en ontwikkelingsstoornissen zoals AD(H)D, ASS, ODD en CD. Vraag in deze gevallen je huisarts om een geschikte zorgverlener te vinden, zoals bijvoorbeeld een kinderpsycholoog, speltherapeut of orthopedagoog.  

Intakegesprek en vervolg

Persoonlijk kennismaken is altijd kosteloos en vrijblijvend. In dit gesprekje kun je vragen stellen, voelen of er een klik is en welk traject aansluit. Aansluitend kunnen we een afspraak maken voor een persoonlijk intakegesprek. Je ontvangt dan een intake vragenlijst. In het gesprek maken we rustig kennis en kijken we wat er aan de hand is. Ik vind het belangrijk dat je kind en jij/jullie zich veilig en gezien voelen. We gaan daarom uitgebreid op de situatie in en wat jullie willen bereiken. Ik heb geen oordeel en sta naast jullie. Alles wat je deelt blijft binnen de privacy van de praktijk.

Het intake gesprek is met ouder(s) en kind en duurt een uur. Aan de hand van dit gesprek schrijf ik een korte samenvatting met het coachingsdoel en indicatie van het aantal benodigde sessies. De sessies zijn daarna 1-op-1 met het kind, waarbij als je kind dit prettig vindt, de ouder(s) ook aanwezig is. Kinderen nemen heel veel over van hun ouders (gedragspatronen) en spiegelen hen. Er is in het traject daarom ook altijd minstens één oudersessie. Jij en je kind horen immers bij elkaar.

Thuis oefenen

Je kind krijgt na de sessie 1 oefening mee om het geleerde thuis en/of op school eigen te maken.

Goed om vooraf te weten: zonder ook thuis dagelijks 10 minuutjes te oefenen met je kind, levert het traject geen optimaal resultaat op en heeft het geen zin om te starten. Voldoende tijd en rust hiervoor is dus belangrijk.  

Bij Blauwe Aap zijn 5 coachingsessies vaak al voldoende voor genoeg handvatten. Aan het einde van het traject is er een gezamenlijk eindgesprek van een half uur om samen te evalueren en af te sluiten.

Blauwe Aap - Coaching & Training – Spontaan in balans! │Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort │ Tel. 06-28250800 │ Openingstijd: woe & vrij 10.00-17.30 uur